top of page
Search
  • Writer's picturejanezhudovernik

💥 "Nikoli se ne kritizirajte na glas" 💥 Zakaj je to tako pomembno?

🌟 Ključni razlog, zakaj "ne na glas" pri samo kritiziranju je, da glasno govorjenje negativnih misli okrepi in poveča njihov vpliv na naša čustva, samospoštovanje in splošno počutje.


1️⃣ Kognitivna okrepitev 🧠: Ko svoje negativne misli izrečemo na glas, jih poleg tega, da jih slišimo v mislih še okrepimo. Dvojna škoda.


2️⃣ Čustvena krepitev 😢: Če izrečemo svojo samokritičnost, lahko okrepimo čustva, povezana z njo. Ko se slišimo izreči te ostre besede, se lahko počutimo slabše, kot če bi misli ostale neizrečene.


3️⃣ Oblikovanje navad 🔄: Nenehno glasno izražanje samokritike lahko postane navada. Zaradi tega lahko te miselne vzorce težje spremenimo in jih nadomestimo s pozitivnimi.



Ko ugotovite, da se glasno kritizirate, takoj ukrepajte:


1️⃣ Ustavite se in se zavedajte 🛑: Povejte si STOP in se zavedajte, kaj se je pravkar zgodilo. Zavedanje je prvi korak k spremembi.


2️⃣ Prekinite vzorec: naredite dvojni odmor ali tri globoke vdihe 🌬️, da se umirite in ponastavite svoje čustveno stanje.


3️⃣ Preobrnite misel 💭: Samokritiko zamenjajte z bolj pozitivno ali konstruktivno izjavo. Namesto "tako neumen sem" recite "naredil sem napako, vendar se lahko iz nje kaj naučim". Pripravite si pozitivne afirmacije.


❤️Odpustite si in vadite sočutje do sebe: do sebe se vedite prijazno in razumevajoče, kot bi se vedli do prijatelja. Spomnite se, da nihče ni popoln in da ni nič narobe, če delamo napake ali imamo pomanjkljivosti.


Spreminjanje navad zahteva čas in prakso, zato bodite do sebe potrpežljivi. 💪🌟

7 views0 comments
bottom of page