top of page
Search
  • Writer's picturejanezhudovernik

Kako dobro se zavedate negativnih misli?

Negativne misli so naravni del življenja in še danes ne vemo dobro od kod prihajajo. Ključno ni, da se prisilimo, da nehamo razmišljati o negativnih mislih, temveč da se jih naučimo učinkovito upravljati. Imamo namreč to moč, da jih obvladujemo in preprečimo, da bi povzročale stres. Prvi korak je, da se jih zavedamo in analiziramo, ali je misel pozitivna in nas podpira ali pa je negativna in omejujoča. Nato se lahko odločimo, da se bomo odzvali bolj pozitivno in produktivno. Toda kako?


Naredite dvojni korak nazaj

Ko se zalotite, da negativno razmišljate, naredite dvojni korak nazaj. Učinkovita in preprosta mentalna tehnika v treh korakih poteka takole:

1) Stop. Ko se zalotite, da mislite nekaj negativnega, si recite STOP (tiho ali na glas); videli boste, da se za trenutek misli ustavijo.

2) Nato si recite "imam misel" ali "dobil sem misel, da … (vstavite vaš opis)".

3) V tretjem koraku se od misli še bolj oddaljite z besedami "opazil sem, da sem dobil misel, da, …".


V treh miselnih korakih ste se odmaknili od negativne misli in močno zmanjšali njeno moč nad vami. Tehnika deluje vedno, ko jo uporabite.


Želite še več podobnih tehnik, ki jih lahko uporabite v realnem času? Knjiga Uspešni pod pritiskom vam jih ponuja kar 52. Preverite: https://proacta.si/izdelek/uspesni-pod-pritiskom/

8 views0 comments
bottom of page